Brandgodt explainer video manuskript i 4 trin – hvordan?

Manuskript til en explainer video i 4 lette trin:

manuskript hvordan script video skræntskov animation

Du kender dem godt – de der ofte animerede online videoer, der forklarer et firmas produkt eller ydelse, og hvordan produktet løser et problem i hverdagen for målgruppen. Firmaer bruger dem til at nå bredt ud OG samtidig booste deres conversion rate. Nu overvejer du muligvis, om du og dit firma også skal have en.

Men hvordan skriver man et manuskript til en explainer video? Og ovenikøbet et der virker? Der er naturligvis mange veje til et succesfuldt manuskript, og du vil sikkert få forskellige svar på en opskrift, alt efter hvem du spørger. Men ligesom med en god sauce bearnaise, så er der visse hovedingredienser, der bare skal indgå. Og her er i hvert fald 4 trin til en godt manuskript.

1. Kend dit publikum

Før du sætter dig til tasterne, er det afgørende at du ved, hvem du henvender dig til. Er dit publikum primært selvstændige, iværksættere, landmænd, hjemmegående, studerende eller noget helt sjette? Hvem er de, og hvad består deres problemer i? Relatér til dem, og sæt dig i deres sted.

2. Find ud af, hvad er det egentligt du gerne vil sige

Fat papir og blyant, og definér følgende kort:

 • Skriv din elevator pitch ned – højest 2 sætninger.
 • Hvilket specifikt problem er det dit produkt afhjælper?
 • Dine 3 nøgleUSP’er. Hvordan adskiller dit produkt sig fra de andre?
 • Hvilken tone bør være gennemgående i din video? Sjov, ironisk, alvorlig eller måske hyggelig? Tænk evt. på en hvis stemme og gemyt ville passe helt perfekt til netop den tone. Det gør det lettere at bevare stilen i manuskriptet. Er det Ole Thestrup, Flemming Quist-Møller, Jes Dorph-Petersen eller onkel Danny?
 • Har du en mening om hvordan videoen skal se ud? Har du set en eller flere visuelle stile, du synes ligger lige for højrebenet at bruge? Skriv dem ned, for pokker! Du har muligvis glemt det i morgen.
 • Call to action!Har du en speciel formulering i tankerne?

Med disse noter er du nu klar til at gå i gang med at forfatte dit manuskript.

3. Glem Shakespeare – skriv kort, præcist og personligt

Tommelfingerregel nummero uno: Hold din video så kort som muligt, helst under 1 minut. I samme øjeblik man runder de magiske 60 sekunder, ser 10% færre din film til ende – uanset kvaliteten. Kig evt. her på KISSmetricks infographics for mere info.

Se om du kan holde manuskriptet på ca. 150 ord – det lyder måske ikke af meget, men husk der skal også være tid til at trække vejret, holde kunstpauser og lade dit budskab synke ind, og det svarer til ca. 1 minut.

Du skal være præcis med, hvorfor du tager dine seeres tid: Du ser deres problem og du viser hvordan dit produkt kan afhjælpe det. Bidrag gerne med et specifikt eksempel fra virkeligheden. Forsøg endelig at skære fordele fra, frem for at opremse alle de fortræffeligheder det helt sikkert har. Hold det til et par stykker. Jo færre der er, desto større sandsynlighed er der for at folk husker dem.

Hele manuskriptet kan deles op i 4 afsnit:

 • Problemdelen. Det er her du ser din kundes udfordring.
 • Løsningsdelen. Det er her du viser hvordan dit produkt kan afhjælpe udfordringen.
 • Eksekvering. Hvordan virker produktet og hvordan kommer man i gang med det?
 • Call to Action: Hvad vil du gerne have dit publikum til at gøre nu?

4. Underhold

Den famøse gave til dine seere. Det er fint at du har noget på hjertet, men gå gerne den ekstra mil og giv folk noget at huske dig på. En overraskelse eller et grin – det er jo her explainervideoen virkelig har sin mojo fremfor teksten på din hjemmeside: den kan underholde og den kan deles!

Explainer video jeg lavede for GP Tryk. 

Nu håber jeg at disse 4 simple trin kan hjælpe dig med at forfatte det helt rigtige manuskript til din explainer video, og sparer dig for en masse tid og spekulation om hvordan denne del af projektet gribes an.

God fornøjelse og held og lykke med din explainer video.

Læs evt. mere om hvorfor du overhovedet bør overeveje at få lavet online video indhold til dit site her.

 

(Dette indlæg har jeg tidligere skrevet til mit tidligere firma TinTank’s blog.)

One thought on “Brandgodt explainer video manuskript i 4 trin – hvordan?

 1. Pingback: Er Online video for selvfede idioter? - Jon Skræntskov

Skriv et svar